Γυρεύεις άνθρωπο Διογένη μου;

Έν επειδή εν είshες κινηματογράφο το καιρό σου Διογένη παλιόφιλε! Έψαχνες άνθρωπο με το φαναρούδι σου εσύ. Ψάχνω καλή ταινία με το κομπιουτερούδι μου εγώ.

Την δεκαετία που εδιανύσαμε… το ίντερνετ εμπήκε ραγδαία στη ζωή μας και η πρόσβαση σε κάθε είδους πληροφορία είναι τόσο εύκολη, γρήγορη και προσφέρεται αμερόληπτα σε κάθε λογής ανθρώπους. Επομένως, αποχαυνώθηκε ένα τεράστιο μέρος του πληθυσμού από διαδικτυακό πορνό. Πορνό βλέπουν άτομα από 5 χρονών μέχρι 105. Πού θέλω να καταλήξω; Κάποτε οι πορνοταινίες εγράφαν ΧΧΧ…τωρά καμουφλάρουν τες κάτω από κατηγορίες τύπου: Ρομαντική κωμεντί!

Πως να παρουσιάσεις μια απλή ρομαντική κωμωδία μετά από αυτή την εξέλιξη; Την προσαρμόζεις στα δεδομένα της εποχής. Και η εποχή χαρακτηρίζεται από σεξουαλική εξαθλίωση. Οι γυναίκες παρουσιάζονται σαν κρέατα τζαι οι άντρες σαν ζώα σε μόνιμη εποχή ζευγαρώματος. Και η οθόνη παρουσιάζει το δείγμα της ηθικής κατάντιας μας.

Πλέον  οι βιομήχανοι του κινηματογράφου απεγνωσμένα ψάχνουν μέσα στο απελπιστικά ανταγωνιστικό μυαλουδάκι τους να έβρουν τρόπο να πουλήσουν τις ταινίες τους.  Ο κόσμος τα είδε όλα! Η έμπνευση εξαντήθηκε! Λαλεί σου ένας σκηνοθέτης του 1950: “Να βάλω στην ταινία μου κανένα φιλούδι…έτσι προς το τέλος να τραβήσω ενδιαφέρον”;Ο σκηνοθέτης του 2011 λέει: “Να βάλω καμιά ατάκα στην ταινία… να μεν είναι μόνο τίτσιροι”.

Ε κανεί ολάν! Εβαρεθήκαμε! Ανακαλύψατε την ταχυνόπιττα!

Βιζιά και ποποί σε κοινή θέα 80%  και διάλογος σχετικά με γεννητικά όργανα 20%. Πόσες τέτοιες ταινίες;

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να παραμείνει κάποιος ηθικός; Ένας λόγος είναι η ύπαρξη εξωτερικών πιέσεων. Η βιομηχανία της διασκέδασης (ταινίες, τηλεοπτικά προγράμματα) εμφανίζει το σεξ ως ένα χαρακτηριστικό ωριμότητας. Οι περισσότερες από τις στενές σχέσεις που παρουσιάζονται περιλαμβάνουν την σεξουαλική επαφή μέσα σε ένα πλαίσιο επιπόλαιων σχέσεων στις οποίες δεν υπάρχει δέσμευση. Συνήθως απουσιάζει η θέρμη και ο αμοιβαίος σεβασμός. Πολλοί εκτίθενται σε τέτοια μηνύματα από την παιδική τους ηλικία. Σαφώς, υπάρχει ισχυρή πίεση από τον περίγυρο για συμμόρφωση με το σημερινό ανεκτικό ηθικό κλίμα, και όσοι δεν το κάνουν αυτό γίνονται μερικές φορές αντικείμενο χλευασμών ή ακόμα και βρισιών.

 

Θα υπάρξει μέρα που θα απορρίπτονται από λογοκρισία ταινίες, επειδή θα είναι  χωρίς σκηνές ωμής βίας και έντονου ερωτικού περιεχομένου; Ίσως να υπάρξει και μέρα που σκηνοθέτης με ηθικά διδάγματα στις ταινίες του να καταδικάζεται για προσυλητισμό και προπαγάνδα σε ισόβια κάθειρξη; Θα υπάρξει μέρα που θα γυρεύεις και δεν θα εντοπίζεις γυναίκα που να μην δέχεται να κάνει γυμνό με αντάλλαγμα χρήματα (ή ακόμα και χωρίς αντάλλαγμα); Και γω θα γυρεύω με τον Διογένη να βρω άνθρωπο. Άνθρωπο ηθικό. Άνθρωπο αλώβητο από τον άκριτο φιλελευθερισμό.

 Ποιά ελευθερία; Είμαστε όλοι δέσμιοι της ανεκτικότητας και της ανηθικότητας. Βρείτε μου ένα άνθρωπο ρε! Ένα άνθρωπο που θα πει “σταματάτε να μας σερβίρεται αυτά τα σκατά”.  

Τούτη τη φορά εσηκώστηκα τζαι έφυα στη μέση.  

Την άλλη φορά θα ζητήσω τζαι τα λεφτά μου πίσω.

One thought on “Γυρεύεις άνθρωπο Διογένη μου;

  1. Paliotainies panta ypirxan kai tha synexisoun na yparxoun os to telos tou kosmou. En sto xeri sou i epilogi tis tainias pou tha deis. Miso tin logokrisia pou les dioti einai entelos ypokeimeniki! Poios en o katallilos na leei poia tainia mporoume na doume / poio vivlio na diavasoume ktl.?? En kathara prosopiki apofasi.

    Poia tainia eides btw?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s