Σίνε – ανώμαλο!

Ανωμαλία ΣΚΕΤΗ.
Είσαι Ιταλός σκηνοθέτης σεναριογράφος, και σου έλειψε η έμπνευση; Και έχεις 3 διαταραχές η μια προσωπικότητας, η άλλη σχιζοειδής τζαι η τρίτη σεξουαλικής φύσεως τζαι εν επρόλαβε κάποιος να σε διαγνώσει τζαι να σε παραπέμψει σε κλινική, αντ’ αυτού κυκλοφοράς ελεύθερος και καταχράζεσαι την έβδομη τέχνη;

Είσαι τόσο ανώμαλος και πορωμένος που έκαμες κάστιγκ σε μωρά ηλικίας 7-10 χρονών τζαι έβαλες τα να παίζουν στη δήθεν οικογενειακή, δραματική-κοινωνική ταινία σου..που τελικά είναι διαστροφική; Καμουφλάρεις παιδοφιλικές σκηνές και σκηνές κτηνοβασίας κάτω από ερμηνίες γνωστών ηθοποιών.. Ε τότε η ταινἰα σου ίσως πάρει χρυσό φοίνικα. Και σίγουρα θα την διαλέξουν οι φίλοι στον όμιλο κινηματογράφου στη Κύπρο.

Και τότε σίγουρα δεν θα σηκωστεί κανένας -από όλους αυτούς τους σοβαροφανείς κύριους και κυριούλες- να φύγει. Και αναρωτιέμαι… στο όνομα της τέχνης, τί είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν οι άνθρωποι! Αντί να με κοιτάζεις παράξενα, κυρία με το φουλάρι, που σηκώθηκα να φύγω, σκέψου αν θα παρακολουθούσες την ταινία με την κόρη ή το γιό σου…ή αν θα άφηνες το παιδί σου να υποδύεται ένα τέτοια ρὀλο. Αν η απάντησή σου είναι ίσως ή ναι τότε σου αξίζουν οι συνέπειες της νοοτροπίας σου.

Από τα πάντα μπορεί να προέρθει η τέχνη. Κατ’εμένα όμως δεν είναι τα πάντα τέχνη.

Διαδηλώνω μέσα από αυτό το πόστ. Ναι, ενίσταμαι! Δεν θέλω να είμαι θεατής αυτής της ΗΘΙΚΗΣ κρίσης. Διότι η οικονομική δεν είναι τίποτα κοντα στην ηθική μας κρίση. Θα δεις όμως μάζες να διαδηλώνουν για την πρώτη. Για τη δεύτερη που ύπουλα παρασύρει εκατομμύρια σαν χείμαρρος ποιος αντιδρά;

Αν ακουγόταν στα νέα ότι κάποιος ενήλικας συμπεριφέρθηκε άσεμνα σε παιδί εύκολα ο σοφολογιώτατος κοσμάκης θα το κατέκρινε. Αν ο ίδιος άντρας έκανε το ίδιο αλλά το βιντεοσκοπούσε και το παρουσίαζε στις οθόνες του σινεμά…ο κόσμος θα γελούσε και θα επικροτούσε την ταινία…πολύ πιθανόν να την βράβευε. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να παρουσιάσεις τα γεγονότα που ίσως θέλεις να κρίνεις στον κινηματογράφο. Κάποιοι δήθεν για να κρίνουν τη βία και τον εκφυλισμό, τα παρουσιάζουν με τρόπο που (στην πραγματικότητα) τα εξυμνούν ή τα κανονικοποιούν. Και έχουν τόσο ισχύ οι βιομήχανοι του κινηματογράφου! Παράγουν δικό τους σύστημα αξιών και το εμφυτεύουν στις διάνοιες των θεατών.

Θα αφήσουμε να είμαστε “νοητικώς μωρά” που συμμετέχουν σε πείραμα ενός Bandura και μιμούμαστε και ανεχόμαστε το ότι μας σερβίρουν; Βλέπουμε κάτι λυπητερό και επηρεαζόμαστε, δακρύζουμε Βλέπουμε στην οθόνη μια καλή κωμωδία και επηρεαζόμαστε…γελάμε. Βλέπουμε κάτι βίαιο επηρεαζόμαστε …και αν μας παρουσιάσουν παιδική κτηνοβασία υπό κωμικών καταστάσεων θα είμαστε καλλιτεχνικοί τύποι και δεν θα επηρεάσει τις διάνοιές μας; Θα γελάσουμε; Έλεος πλεον!

Πόση ανοχή; Φεύγω μακρυά σας αλλά πάλι ανάμεσά σας είμαι! Φοβάμαι την αλλοίωση μου; Φοβάμαι μήπως αρχίσω απλά να καταβάλλω την ελάχιστη αντίσταση και μετά πάθω το επίκτητο αίσθημα του αβοήθητου; Φοβάμαι μήπως αρχίσω να τα δεχομαι παθητικά; Δεν ξέρω!

Μέσα σε αυτή τη σιωπηλή μου επανάσταση δηλώνω πως δεν θα “είμαι εξάρτημα της μηχανής σας”. Κρίνετέ με. Καταρίνετέ με. Εγώ θα λέω την προσωπική μου άποψη κι ας έχει αυτό τη μοναξιά του. Κι ας μην συμφωνεί κανείς με αυτό!

Την κάνω με ελαφρά!

2 thoughts on “Σίνε – ανώμαλο!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s