Πεινάω;

Υπάρχει ένα είδος πείνας που λέγεται πνευματική πείνα και είναι πολύ πιο σοβαρή από την σωματική. Είναι γνωστές οι συνέπειες της παρατεταμένης έλλειψη τροφής. Μπορεί να οδηγήσει και οδηγεί σε θάνατο. Κανένας δεν θα ήθελε να βρίσκεται στη θέση ενός παιδιού που λιμοκτονεί. Κι όμως μου κάνει εντύπωση ότι πολλοί (πνευματικά νήπια διότι υστερούμε όλοι ως προς τη σοφία του Θεού) επιλέγουν να βρίσκονται σε πνευματική πείνα, εθελοτυφλώντας για το πνευματικό θάνατο που τους περιμένει.

Είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που υποφέρουν από αυτή την πνευματική πείνα δεν έχουν «συναίσθηση της πνευματικής τους ανάγκης». (Ματθαίος 5:3). Πολλοί δεν νιώθουν ότι πεινούν πνευματικά. Μερικοί μάλιστα ίσως νομίζουν ότι τρέφονται καλά. Αλλά αυτό τους συμβαίνει επειδή τρέφονται με την άχρηστη «σοφία του κόσμου», η οποία περιλαμβάνει τον υλισμό, τις επιστημονικές εικασίες, διάφορες απόψεις περί ηθικής και άλλα παρόμοια πράγματα. Μερικοί νομίζουν ότι η σύγχρονη «σοφία» κάνει τις Γραφικές διδασκαλίες απαρχαιωμένες. Εντούτοις, «ο κόσμος μέσω της σοφίας του δεν γνώρισε τον Θεό». Η σοφία του κόσμου δεν είναι παρά «ανοησία».—1 Κορινθίους 1:20, 21· 3:19.

Αν η σοφία του κόσμου συνοδευόταν από πραγματική σοφία θα ανάμενε κανείς να συναντά τους πιο ηθικούς και δίκαιους ανθρώπους αλλά μάλλον υπάρχει αρνητική σχέση. Όσο πιο πολλά πτυχία αποκτήσει κάποιος τόσο πιο μεγάλη η πιθανότητα της αλαζονίας και της απόρριψης της πρακτικής ευφυίας. Δέστε τα πανεπιστήμια όσο πιο πάνω πας τόσο πιο αδαείς βρίσκεις.
Σε ευτή την ιεραρχία ταιριάζει το ρητό ‘Το ψάρι απ’ το κεφάλι βρωμαεί’.

Κουτ. Ντέη!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s